Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Zich veilig voelen met een alarmsysteem voor ouderen

Als u zich in een noodsituatie bevindt, wilt u snel de hulpdiensten kunnen verwittigen. Denk daarbij aan een ongelukkige val, een beroerte of een hartaanval. In zo’n situatie is het vaak niet mogelijk om uw telefoon te nemen en naar het noodnummer te bellen. Als u alleen thuis bent kan ook niemand anders hulp inroepen. Voor dit soort situaties kan een zogenaamd ‘paniekknop’ een oplossing bieden. Het is een van de vele types alarmsystemen die speciaal ontwikkeld zijn voor senioren.

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende alarmsystemen die er bestaan en hoe deze werken. Om u het juiste alarmsysteem te helpen kiezen, kunt u raad vragen aan specialisten zoals een ergotherapeut.

Een paniekknop voor ouderen

Het meest voor de hand liggende alarmsysteem voor ouderen is een paniekknop die op verschillende plekken in huis kan worden geïnstalleerd. Zo kiezen veel mensen ervoor om een paniekknop aan de voordeur te installeren, om de hulpdiensten te verwittigen bij ongewenst bezoek, maar ook een alarmknop in de keuken of slaapkamer vinden veel ouderen handig.

Personenalarm

Er bestaat ook een paniekknop die u steeds bij u kunt dragen. In dat geval spreken we van een personenalarm. Dit alarmsysteem draagt u dan bijvoorbeeld rond uw pols of hals. Zo kunt u de hulpdiensten steeds oproepen, waar u zich ook bevindt in uw woning. Om een personenalarm te kunnen gebruiken heeft u twee zaken nodig:

Ten eerste een halsketting of polsband met daarop de alarmknop. En ten tweede een apparaat dat is aangesloten op uw telefoonlijn, en dat het alarm doorgeeft aan een familielid, een alarmcentrale of rechtstreeks aan de hulpdiensten. U kunt dit zelf naar wens instellen op het apparaat.

De werking is eenvoudig. Als u hulp nodig heeft, drukt u gewoon op de alarmknop. Sommige alarmsystemen zullen uw hulpoproep meteen doorgeven. Bij andere systemen krijgt u eerst een telefoontje van de alarmcentrale. Als zij u niet kunnen bereiken dan sturen ze hulp. Neemt u wel op, dan vraagt de medewerker u om te bevestigen wat voor hulp u nodig heeft. Er bestaan zelfs personenalarmen met een camera, zodat hulpverleners mee in uw woning kunnen kijken om te zien wat het probleem is. Dat kan praktisch zijn als u zelf niet meer in staat bent om te spreken.

Personenalarm met valdetectie

Het risico op vallen stijgt met de leeftijd. Dat komt omdat onze spierkracht afneemt naarmate we ouder worden. Ook komt het bij senioren voor dat ze door medicatiegebruik minder alert zijn of meer evenwichtsproblemen hebben. Als u ten val komt en niet meer kunt rechtstaan, is het belangrijk dat er snel hulp komt. Daarom hebben fabrikanten van personenalarmen ook modellen ontwikkeld die een val kunnen detecteren.

Bij een onverwachte snelle beweging gevolgd door een schok, geeft zo’n alarm een noodsignaal door aan de hulpdiensten. Er bestaan overigens ook zogenaamde ‘smartwatches’, slimme horloges, die over een dergelijke valdetectie beschikken.

Een bewegingsmelder of detectiemat

Er bestaat nog een ander valdetectiesysteem, in de vorm van een speciale detectiemat. Deze wordt meestal in of naast het bed gelegd. Veel valpartijen gebeuren namelijk ‘s nachts, als iemand uit bed stapt om naar het toilet te gaan. Zo’n bedmat detecteert de druk als de persoon erop stapt of gaat liggen. Als u uit bed stapt, begint er een timer te lopen. Als u na enige tijd niet terug in bed stapt, dan wordt er een alarmsignaal verstuurd naar de alarmcentrale of een familielid. Een andere oplossing om snel hulp te kunnen bieden bij een val zijn bewegingsmelders. Deze registreren de bewegingen in uw woning, en als er te lange tijd geen beweging is, wordt er een alarm verzonden.

Dwaalalarm

Steeds meer ouderen blijven op hoge leeftijd thuis wonen. Zelfs ouderen met dementie kunnen soms, mits dagelijkse verzorging, thuis blijven wonen. Maar thuisverzorgers en familie kunnen niet voortdurend aanwezig zijn, en dan kan het handig zijn om te beschikken over een zogenaamd ‘dwaalalarm’. Een dwaalalarm bestaat meestal uit de volgende elementen:

  • Een deurregistratiesysteem dat een melding verstuurt als iemand onverwacht zijn of haar woning verlaat.
  • Een deurslot dat enkel opent als een familielid of verzorger de deur opent, maar niet als de dementerende bewoner dit zelf probeert.
  • Een polsband met een gps-signaal waarmee verdwaalde ouderen kunnen worden opgespoord.

Een systeem om deuren op afstand te openen

Een toegangscontrolesysteem kan worden gebruikt om te helpen bepalen of bezoekers een woning mogen betreden. Als iemand aanbelt krijgt een familielid of verzorger een bericht, waardoor die mee kan kijken en beslissen of de deur moet worden geopend. Via een app op hun gsm kunnen ze dan de deur openen.

Rook- en brandmelders

Uiteraard is het ook aanbevolen om een rook- en brandmelder in de woning te installeren. Zeker bij ouderen die af en toe vergeetachtig zijn en die nog zelf koken kan een rook- en branddetector levens redden. Sommige modellen kunt u zelfs aansluiten op een alarmcentrale, zodat telefonisch hulp wordt ingeroepen.

Inbraakbeveiliging

Omdat ouderen geliefde doelwitten zijn van inbrekers, is het ook goed om de installatie van een inbraakalarm te overwegen. Ook dit systeem kan weer worden verbonden met een alarmcentrale of met het internet om hulp van buitenaf in te roepen, in combinatie met bijvoorbeeld foto’s of camerabeelden zodat hulpverleners kunnen meekijken. Welk systeem u ook kiest, moderne alarmsystemen kunnen zowel familie als de thuiswonende ouderen zelf een vertrouwd en gerust gevoel geven.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.